četrtek, 4. oktober 2007

CCCP in Sputnik 1

Prav na današnji dan, 4. oktobra 50 let nazaj je Sovjetska Zveza prva v vesolje izstrelila umetni satelit ter tako prevzela pobudo v bitki za vesolje.

Dogodek je šokiral vso javnost. New York Times je o sovjetskem dosežku poročal kar s trivrstičnim naslovom na prvi strani. Sputnik je pomeril bridek udarec ameriški samozavesti. Tako je ta dogodek neposredno vplival na ustanovitev civilne vesoljske agencije v ZDA (danes poznane kot NASA) leta 1958.

Sputnik1 je okrogle oblike, premera 58 centimetrov, tehta 83,6 kilogramov in je krožil okrog Zemlje s hitrostjo 28000 kilometrov na uro. Kljub temu, da je oddajal le en signal, to je slavni bip-bip je bil revolucionarna zadeva. Glavni inženir in konstruktor (tudi ostalih sovjetskih raketnih produktov) Sergej Pavlovič Koroljov je ob tem izjavil: »Na ta dan sem čakal vse življenje!«

Satelit je bil izstreljen na krovu Sojuza iz takratnega sovjetskega, sedaj pa ruskega glavnega vesoljskega izstrelišča, prvega kozmodroma sveta: Bajkonurja.

Kazahstan
Čisto po naključju sem si prej omenjeno izstrelišče sredi kazahstanskih step ogledal tudi sam. Leta 2006 je Rusija v sodelovanju s Kazahstanom v mestu Baikonur organizirala svetovno prvenstvo raketnih modelarjev. Sam sem se prvenstva udeležil v okviru slovenske reprezentance v kategoriji raket s padalom S3A. Naj povem, da lahko to strogo varovano področje v spremstvu stražarjev obiščejo le redki povabljenci in raketni znanstveniki, vse skupaj v povprečju sto ljudi na leto. Tako smo udeleženci tekmovanja videli najpomembnejše stvari in objekte 7500 kvadratnih kilometrov velikega izstrelitvenega kompleksa.

Prilagam par fotografij, katere sem posnel s starim Canonom A80.

Pozdravni plakat.

Pogled na znamenito, še vedno delujočo, Gagarinovo rampo. Sprva načrtovana za 10 izstrelitev jih je opravila že 300.

Eden izmed treh primerkov vesoljskega raketoplana Buran, namenjen zunanjim statičnim tesiranjem.

Spodnji del rakete Sojuz v glavni hali za sestavljanje. Raketa je v vesolje poletela 8 dni po našem odhodu domov.

Notranjost originalne kapsule, v kateri je Jurij Gagarin opravil prvi vesoljski polet.

Originalna kapsula v kateri je psička Lajka postala prva žival v vesolju.

Sputnikove izstrelitve se zavedamo premalo. Pomislimo, kakšno bi bilo življenje, če nebi bilo vesoljskih poletov. Nebi bilo globalne telekomunikacije, posledično niti ne interneta, nebi bilo hitrega pretoka informacij in tudi ne televizije v živo...

MP

3 komentarji:

Mihc pravi ...

Hehe tle sm biu pa tut js ;)

Gregor Krašnja pravi ...

Super predstavitev.

SoS pravi ...

zakon!