sreda, 5. september 2007

vozniško dovoljenje

Ja, pa ga mam. Že dobre 3 dni. Izpitno sem imel na prvi šolski dan ob 7.00, tako da mi je bilo nekaj napak zaradi gneče oproščenih (primer: promet v krožišču se je ustavil itd.).
Tako sem naredil z osebnega stališča korak naprej, s stališča globalnega segrevanja pa korak nazaj. Kdo ve če ne bomo v prihodnosti še obžalovali izum naftnih strojev in podobnih stvari, brez katerih se dandanes "skoraj ne da več živeti".


Nekateri pravijo, da se učimo voziti celo življenje... Drži.

MP

4 komentarji:

Janez Mikec pravi ...

Medkrajevni prevozi so postali preveč dragi in ti dejansko splača voziti z avtom, če si že en sam v avtu! žal... za 17 km 3 € in 10 centov v eno stran!

Anonimni pravi ...

Čestitam. Morje je ogromno, toda sestavljeno je iz kapljic in vsaka kapljica potemtakem pridoda k njegovi veličini. Kaj sem torej hotel povedati? Vsak doda svoj "izpust" CO2-ja, vendar nek povprečen Slovenec s povprečno prevoženimi kilometri (številka je seveda veliko nižja, kot v večjih državah, kjer je pač vse večje, se pravi tudi prevožene razdalje) ni glavni krivec za nastalo podnebno situacijo kot tudi ni (oz. ne bo) njej rešitelj. Problem leži v velikih industrijah in seveda v določenih državah, ki nočejo podpisati Kyotskega sporazuma. To je npr Rusija in pa seveda ZDA, ki naj bi bile odgovorne za več kot 25% globalnega izpusta CO2-ja.
Zemlja se razvija po svoje, noben Al Gore in Live Earth ne bosta preprečila tega. Je pa seveda pomembno, da so ljudje ozaveščeni, saj je to prvi korak k morebitni(!) spremembi na boljše.
Obžalovanje industrijske revolucije in z njo povezanih izumov pa je seveda popolni nesmisel. Kot so se že pojavljale ledene dobe in ostale zemeljske spremembe, bo tudi enkrat, ne spet tako daleč v prihodnost, nastalo nekaj podobnega, kar bo pometlo z vso civilizacijo in življenje vrnilo na enocelično stopnjo, iz česar bo Evolucija v milijonih let zopet naredila svoje in ustvarila nove civilizacije. Nakladam? Mislim, da ne. Temu bi preprosto rekel le "Naravni cikel".

lep onesnažen pozdrav, Jake(HC)

Marko pravi ...

Najprej hvala za čestitke. Ravno zato, ker je vsaka ogromna stvar narejena iz majhnih delčkov je tudi problem segrevanja ozračja problem nas vseh. Rad berem in vem o stvareh ki se dotikajo reševanja prej omenjene krize, vendar pa rad pri tem tudi sodelujem in naredim vsaj nekaj malega kar je v moji moči.
Od Kyotskega sporazuma mineva 12. leto pa države podpisnice niso storile kakšnega večjega koraka na tem področju. Treba se je sprijazniti, da so ljudje na visokih položajih povečini narejeni po istem kopitu. Že ob sprejemu Kyota je bilo tako za pričakovati, da države podpisnice ne bodo žrtvovale svojega gospodarstva zato, da bi lahko nekatere druge (ZDA, Rusija) še naprej služile s polno paro.
Treba je tudi povedati, da industrija sama po sebi nima tako izrazito večjega prispevka CO2-ja od prevoznih sredstev. Je pa bistveno večja onesnaževalka, in to lahko pokoplje naravo in vodo na Zemlji še preden se pregrejemo zaradi plinov.
Zatorej, če že država noče omejiti industrije lahko to storimo mi. Kako? Ni treba žrtvovati tistih 15 kilometrov kolikor jih imam do Novega mesta. Lahko recimo recikliramo, ne trošimo vode ali elektrike po nepotrebnem itd. S tem za drobcen delec razbremenimo svetovno proizvodnjo najrazličnejših surovin, kar pa je mogoče že dovolj da zmanjšamo svetovno letno temperaturno rast.
-Tisto o obžalovanju naftnih strojev je bila moja kost vržena za dodatno razpravo. Ko so pred toliko in toliko leti nazaj ljudje odkrili nafto in stroj, kateri jo lahko pokuri so se kljub svoji bistroumnosti nekoliko opijanili v trenutku razvoja ter v želji za zaslužkom zamižali na eno oko pred težavami, katere je ta izum prinesel s sabo. Drži, da se živi le enkrat, vendar to danes ni več kredibilen izgovor. Smo pa z razvojem tako daleč kot bitja na našem planetu še niso bila, in dlje kot smo, večje sledove puščamo (razpolovna doba urana=par tisočletij).

Btw: Hvala da si se izpovedal;)… eden redkih tovrstnih kalibrov ki berejo moj blog:D

Anonimni pravi ...

tadruga i like ; )